bloemen en tips oogsten met groenatelier pluk


Met een glaasje rabarberlimonade in de ene en een chocolate chip cookie in de andere hand luister ik naar Lies. We staan op de koer van haar (grootouderlijk) huis  in Herk-de-Stad rond een tafel bedekt met bruin papier en setjes snoeischaar- potlood - notitieboekje - zadenzakje. 

pretparken en groenatelier pluk

We, dat zijn buiten mezelf gerekend nog een tiental andere deelnemers voor de workshop 'plukboeket'. Het is één van de vele zwoele zaterdagvoormiddagen in augustus. Ik kijk naar het emmertje aan mijn voeten en denk: wat water erbij, en zou mijn hoofd er dan in passen?

Toen we nog heel klein waren, vierden we samen oudjaar en gingen naar pretparken met onze families (Het land van Ooit, de Efteling, Bobbejaanland,...). Vandaag zorgde de pluktuin voor de amusementswaarde. Lies begon enkele jaren geleden samen met haar man met Groenatelier Pluk na hun DIY-huwelijk. Wat konden ze verder nog in handen nemen? Een pluktuin was geboren. 

Intussen maken ze plukboeketten die je bij hen thuis kan afhalen, zetten stengels voor de deur, verzorgen de bloemen voor huwelijken en andere feesten,...

hoe doe je dat nu, een pluktuin?

Maar ditmaal geeft Lies ons tips om thuis zélf een tuintje aan te leggen. We leren bij over hoe je biologisch slakken kan verjagen, later. Ik noteer 'koffieroet rond plant' en 'biervallen'. Ze steekt voorzichtig van wal, het is ook nog maar de tweede workshop, aan mij is een devote bam!-we vliegen er in niet verloren. Je ziet in haar ogen het enthousiasme overstromen.

Bij het begin van de lente planten ze het grootste deel voor in de serre. Daarna wordt er vaak verpot en na de Ijsheiligen vinden de bloemen-in-wording voor het eerst hun weg naar buiten. Ik leer ook dat een dahlia via knollen groeit (en snel verregent). Die knol moet je in het najaar weer uitsteken en op zolder in stro warmen, om in het voorjaar opnieuw te planten.

Een pluktuin voor feesten viert deels op vraag en aanbod, er stond eucalyptus maar ik denk ook aan gipskruid, nog zo'n Pinterest wedding winner. Een andere partner zijn de weergoden. Je lap grond is onderhevig aan het weer, denk bijvoorbeeld aan afgelopen hete zomer. Wij zweten, bloemen kreunen. Je kan dan gaan aanvullen met groen uit de groothandel, maar het blijft zaak om mee te leven met de seizoenen.

en... plukken maar

Nadien stappen we de pluktuin in op zoek naar/tussen de mooiste bloemen. 
Dahlia, gladiool, delphinium/ridderspoor (één van mijn favorieten), zinnia, dille, scabiosa, goudsbloem/calendula, korenbloem, enchinacea,... Ik verdwaal even tussen zoveel keuzemenu's en opteer later voor een wit-gele basis, om aan te vullen met enkele blauw-paarse en rood-bruine stengels.

Wanneer na het handbinden en verpakken van de bossen het einde van de workshop voorsteekt, ziet een buitenstaander dat het beoordelingsproces voor iedereen anders verloopt. We wandelen na afloop met ongelijkende boeketten weer weg. Dat is één van de charmes van een pluktuin (en de mensheid).


Graag meer lezen over bloemen(workshops)? Hier kom je meer te weten.

Reacties

Back To Top