project job: inventariseren - geen droomjob, tóch op weg


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11.
De ene na de andere Hallmarkkaart schoof naar voren, bijna even zo vingervlug als een opkoper dat kan wanneer hij door de platenbakken in de kringloopwinkel woelt. De omgeving was slechts een waas, er was enkel aandacht voor de cijfers die ik half binnensmonds prevelde. Want jawel, in de zomer van 2016 ging ik twee dagen aan de slag als inventarismedewerker, eenmaal in een boekenwinkel, de andere keer in een supermarkt. Nooit vergeten, alleen nog niet over geschreven. Een bordje 'gesloten op 3 januari 2018 vanaf 16u00 wegens inventarisatie'  kegelde me terug in de tijd. Inventariseren valt niet te verwarren met dé droomjob (voor vele medewerkers betrof het de minst favoriete dag van het jaar), toch is het een stap in de goede richting, en ik vertel vandaag waarom!

in de boekenwinkel en de supermarkt

Terwijl iedereen zich nog eens omdraaide in bed, wandelde ik maandagochtend 15 augustus de Boekhandel binnen waar een handjevol andere interimmedewerkers stonden te wachten.
De toelichting over het verloop valt bondig te reconstrueren: 'alle items moeten zone per zone worden geteld. Nadien het aantal per rij noteren op een sticker/post-it en alle items scannen. Herhaal.' 
Nu denk je wellicht: Alles? Ook alle 73 apart verpakte pennen en stapels bladen gekleurd papier achteraan de winkel? Ja alles.

Enkele weken later ging ik opnieuw aan het werk, ditmaal de avondshift in een supermarkt. Eerst bij de babyvoeding om dan te verschepen naar chocolade en koeken.

Mijn persoonlijke favorieten* waren 
1. de dikke boeken, want die betekenden oppervlaktegewijs minder exemplaren.
2. de wenskaarten, stuk na stuk papieren toejuichingen - hoera! proficiat!

* In de supermarkt geen favorieten, alleen honger

post-its

Het verbaast me nog steeds dat bij zo'n titanenwerk gesteund werd op frêle post-its. Sindsdien kijk ik heel anders aan tegen plakbriefjes (én overvolle rekken, dat ook).

de ambitieuze toekomst

's Middags zaten we op de grond tegen de muur in de keuken, want het aantal stoelen was niet voorzien op extra mankracht. De vriendelijke economie-jobstudent met wie ik samen turfde tussen bundels en Bongobonnen, sprak vol ambitie zijn toekomstplannen uit. Ik zou me eigenlijk in die ambitieuze periode moeten bevinden, in de plaats daarvan stond ik samen met hem te turven (of post te leveren, of rekken te vullen of boze mensen te woord staan). Aaaaaah!

Maar allebei dachten we 'Ik doe dit alleen tot x en dan stop ik ermee.' 

Terwijl we urenlang stonden te verplaatsen, sjouwen en prevelen, dachten we aan waar we volgende maand zouden zijn, over een jaar, of vijf. Ik dobberde in gedachten weg en bedacht ideeën voor een toekomstige blog, hoe het meeste uit een beperkt inkomen halen,...

wat je doet, wat je doel

Nimmer had ik het idee voor eeuwig weg te spoelen van mijn bestemming, zij het onconcreet en veraf. Want wat je op een bepaald moment onderneemt, hoeft geen weerspiegeling van je aspiraties te betekenen. Dát je in beweging blijft, kan je veel dichterbij brengen. Het hoeft niet volledig grijpbaar, want gaandeweg lijkt het eindpunt zelf van gedaante te veranderen. Maar iedere keer zet je weer een stap verder, iets anders of net meer van hetzelfde, en dat is wat werkelijk (op)telt.

Afbeelding van Delano Balten via Unsplash

Reacties

 1. Reacties
  1. Bedankt! Het is met vallen en opstaan natuurlijk, maar alles/niets te verliezen geloof ik :)

   Verwijderen
 2. Wat een prachtig inzicht en zeker waar! Een droombaan is inderdaad niet iets wat je van de ene op de andere dag vindt; het is een proces waar je gaandeweg steeds beter in leert wat wel en niet bij je past. En zo te lezen ben je in ieder geval op de goede weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Het gaat inderdaad meer om het proces (want doorheen de tijd verander je bv weer wat qua voorkeuren, ontdek je iets nieuw,...)

   Verwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top