een introductie in boekenclubs


classics unfolded

In onze gemeente schuiven liefhebbers van het geschreven woord om de zes weken aan tafel bij de plaatselijke leeskring. Dé ideale gelegenheid voor iemand die haar lezen wil aanscherpen en bij tijd en stond uit haar veilige, warme cocon wil treden. Ik zag potentieel als bijkomend atelier en dacht, waarom niet bij een volgende samenkomst aansluiten? En, toegegeven, ook wel: zal ik daar de enige niet-gepensioneerde zijn? Dus om mijn nieuwsgierigheid te vieren en mijn vooroordelen af te stoffen, telt het genootschap eind januari een extra stoel en lid. Binnenkort kan je er natuurlijk alles over meelezen. Ter voorbereiding loods ik je vandaag alvast richting twee (waarvan één zelfverklaarde) andere clubs die mijn lidmaatschap verzilveren!

boekencharme

Verhalen vervreemden je van de rest van de wereld en tanken je vervolgens vol met gelach, tranen, verbazing. Voor mij schuilt heel wat charme in het delen van boeken. Een stukje hart dat je verloor in een bepaald verhaal krijgt zo een tweede leven toebedeeld. Anderzijds levert het jou mogelijk papieren verrassingen op of tenminste stof voor discussie. 

Wat is jouw favoriete uitlener? Ik ben heel benieuwd naar jullie aanvullingen. The Waves zette ik onlangs op mijn kerstlijstje omdat het de allerfavoriet van één van jullie was en nu vormt het mee de stapel boeken langs bed, in afwachting van. Bedankt voor de tip!

mini-leesclub

We deelden liefde voor The Secret Garden en zo schotelde ik mijn lieve, taalkundige collega enkele maanden geleden een illustratieversie van het boek tijdelijk in bruikleen voor, daarna baande The Book Thief zich een weg naar haar postvak. The secret of nightingale wood en Clockwork, or all wound up wisselden omgekeerd kortstondig van eigenaar. Hopelijk is ons een lang leesleven beschoren.

the secret garden classics unfolded

online: de bende van het boek

Samen met nog een heleboel andere luisteraars, ben ik stille vennoot van de Bende van het boek, een heerlijke podcast over boeken met thee en taart of ander overheerlijk gebak. Dat eerste voor de leeskriebels aan te porren, laatstgenoemde dan weer als aanpriemer van een hongertje.
Sara en Trees lichten de korte inhoud toe, vertellen vanwaar ze inspiratie haalden voor hun keuze, verzamelden allerhande feiten en diepen de verhalen, personages, motieven,... verder uit. Het gaat er allemaal gemoedelijk aan toe, het lijkt alsof je zelf mee aan tafel zit en ze jou een kopje warmte aanreiken. Nieuwsgierig? Klik hier en ga zelf aan het luisteren.

Ofwel beluister ik een episode slechts gedeeltelijk ter introductie, dus eerder als een digitaal inspiratiemagazine om de toekomstige leeslijst verder aan te spekken (maar om al teveel spoilers te voorkomen). Bij boeken die ik zelf gelezen heb of waarvan de verhalen me minder boeien, is het wel all the way de oren lenen en prikkelen tot het einde. Soms verander ik tussendoor nog van gedachte, en haalt een misprezen-bij-eerste-oordeel exemplaar het alsnog.

En die leeskring? Ik denk er klaar voor te zijn!

Reacties

 1. Het is elke keer weer heerlijk genieten van jouw blog... met of zonder kopje thee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, die podcast is goed! Alleen al hun stemmen vind ik heel aangenaam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij dat het je zo bevalt! En inderdaad, een fijne luisterervaring maakt veel verschil :)

   Verwijderen
 3. Naar boeken luisteren vind ik persoonlijk niet zo fijn. Geef mij maar de gewone leeservaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Luisterboeken specifiek bedoel je, of ook podcasts (over allerhande thema's) die je niet aanspreken? Luisterboeken wil ik al heel lang proberen, maar twijfel nog wat aan mijn concentratieniveau - anderzijds kan je dan nog veeel meer lezen: op gewone leesmomenten een boek, en tijdens het poetsen een luisterverhaal. Zo stel ik me dat althans voor ;) Het is een andere 'ervaring' lijkt me, iedereen mag dat invullen naar gewenst!

   Verwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top