selfcare: herfst

herfst

Mijn contract loopt tot 31 december, maar ik had als deeltijdse kracht nog zoveel verlof staan waardoor ik al op 14 november kon uitchecken. Ideaal, want de rust was welkom! Emotioneel verhoudt mijn gemoedstoestand zich momenteel nog zoals het weer: wisselvallig, met af en toe een bui. Maar je mag onthouden dat het stukken beter met me gaat. Met eervolle vermelding voor de herfst, die me hulpmiddelen bracht om ademruimte te vinden en aan selfcare te doen. 

selfcare*

Er is veelvuldig over geschreven en geknutseld en het hele selfcare gebeuren gaf me inspiratie om na te denken over de mijne. Op de achtergrond dwarrelden de voorbije weken verschillende puzzelstukken samen met de herfst als overkoepelend thema. 

* zorg dragen voor jezelf, weg van het prestatiegerichte

Niet veel later schreef Trees van opnezondag over haar strategieën. Naast een zoveelste aangenaam leesmoment die haar blog bood, was het ook een les om ideeën wat minder lang voor mezelf te houden en wat sneller op enter te duwen. Wetende hoe dit schrijven achter de schermen al aan het repeteren was, schoof ik het onrustige gevoel 'wat als men denkt dat ik dingen overkopieer' opzij. 

Hoe leg jij jezelf in de watten in perioden van koude, stress? Hier volgen mijn twee successen.
(er zijn er nog meer, maar dan neemt mijn perfectionisme het weer over om te blijven twijfelen tussen de woorden 'af en toe' versus 'soms' - belangrijke kwesties dat wel, maar we houden het hierbij!)

elke dag wandelen

Benoem één seizoen dat zich opperbest leent voor fikse wandelingen dan wel stapavonturen, en je denkt aan het najaar. Het verkleuren van de buitenwereld plaatste me opnieuw in de startblokken. 

Overdag ga ik doorgaans alleen op stap om mezelf en gedachten goed te laten uitwaaien. 's Avonds meestal in compagnie voor het deelaspect. Waar het een tijd terug nog naar adem happen was voor de afstand bureau - station Leuven (1 kilometer), was het vlot bijbenen op weekend in Brugge.

Af en toe weet me nog een lichte paniek te overvallen die ik niet helemaal kan plaatsen. Buiten gaan is dan een echte drempel. Dat het een solo-activiteit betreft, speelt in ieder geval niet mee. Alleentijd is voor mij broodnodig om bij te tanken. Het kan vreemd klinken, maar op zo'n dagen geef ik mezelf een kleine opdracht (een brief posten, iets halen bij de plaatselijke supermarkt) en dat helpt. En onderschat de kracht niet van een regenjas, muts en wanten binnen handbereik!

gedroogde bloemen

journal

Het is alweer vier maanden geleden dat ik opnieuw elke dag drie bladzijden begon vol te pennen (algemeen gezien ben ik niet zo van de wilskracht, volgens bescheiden en onafhankelijke mening verdient dit een medaille). Vanzelfsprekend is schrijven niet tijdsgebonden, maar dit is wel het seizoen bij uitstek waarbij de koude ons stilaan van buiten naar binnen duwt.

Creatieve ideeën vinden er een stil testpubliek, het dagboek is een en al oor bij reconstructies dan wel analyses. Een recente toevoeging is dat ik regelmatig ook rake dan wel ontroerende, wakkerschuddende stukken uit boeken overpen** en markeer, op papier en daarenboven in het geheugen gegrift. Journaling resteert als warme aanbeveler.

** mijn theorie: je kan mensen indelen in twee types: zij die markeren dan wel ezelsoren maken in hun boeken, en zij die dat heiligschennis vinden. Ik wou tot de eerste categorie behoren, want oh boy wat een tijd verlies je met overschrijven. Misschien volgt later nog zulke transformatie, wanneer leeftijd wijsheid brengt.

Heb jij al lang het voornemen om ermee te beginnen, maar schrikt het je toch wat af? Intussen heb ik ervaren dat het simpelweg noteren van de eerstvolgende datum en mezelf inprenten 'morgen proberen we opnieuw' miraculeus werkt om de druk van de eeuwigheid ervan (IEEEEH) in te perken.

Reacties

  1. Ben erg blij dat ik je gisteren gezien heb! Je hebt veel groeten van de oude club hier...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een prachtige samenloop van toevalligheden! :)

      Verwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top