workshop vegetarisch koken

thuiskomen Dorien Knockaert

"Vlees is een sterke smaakmaker ... Maar ook groenten, granen en peulvruchten kun je enorm veel smaak geven, als je weet waarop je moet letten. Dorien Knockaert komt met 10 tips die je gegarandeerd lekkerder zullen doen koken, ook als je weinig tijd hebt, of weinig in huis." De beschrijving van Stokvis beloofde eind september veel goeds. We eten regelmatig veggie, maar eerder vanuit het hoofd en niet altijd even inspiratievol. Denk bijvoorbeeld aan een lasagne zonder gehakt. Maar er zit zoveel meer in vegetarisch. Dus schreef ik me in. Eergisteren was het zover! En vandaag kan je meelezen over het verloop van zo'n workshop en wat ik heb bijgeleerd. Volg je mee?

13 enthousiaste dames

Ik had me solo ingeschreven, met zaterdagnamiddag-klamme-handjes tot gevolg. Maar ik gaf mezelf een schop onder de kont en leerde de andere tafelgasten kennen. Al snel vielen nog twee alleen-cursisten me op, die binnenkort aan de andere kant van de tafel zouden staan om hun kennis en kunde te delen: Dominique die een atelier in een oud gemeentehuis heeft en handmade keramiek maakt, samen met creatievelingen of voor bekende restaurants. Kristin, culinair theesommelier, die ook een boek over thee bij gerechten schreef. Wat een boeiende beroepen, toch?
Verder drie vriendinnen waarvan sommigen met een sappig, sympathiek Kempisch Retie-accent. Een jonge mama wiens zonen hielden van pannenkoeken en zich niet kon herinneren wanneer ze nog eens vlees had bereid. Een lieve Limburgse uit Hex, die ook mee tegen de afwas opzag (er bleek een afwasmachine, hoera!) en me influisterde bij welke stand ik op de tuindagen in het vervolg zwarte knoflook kan vinden.

thuiskomen

En natuurlijk Dorien Knockaert zelf, reporter en culinair redacteur van de Standaard. Ze schreef de recepten voor De Moestuin van Mme Zsazsa, om vervolgens haar eigen kookboek Goed eten uit te brengen. Thuiskomen, een verzameling van haar favoriete lessen in eenvoud en keukenmagie, is het tweede.

Eerst schotelde ze vol enthousiasme ons een heleboel tips voor, waaronder een warm pleidooi voor ajuinen en de eenvoudige kracht van croutons. Ze vertelde over en liet ons proeven van een yacon. Dat is een Peruviaans knolgewas, qua uiterlijk te verwarren met een zoete aardappel, wat fruitig smaakt. Daarna bereidden we in groepjes vier van haar nieuwste recepten: boekweitpannenkoeken met paddenstoelen en feta, oranje linzensoep met croutons, noedels met geroosterde groenten en gekaramelliseerde ui en een venkelsalade.


samen koken

Wij namen de boekweitpannenkoeken voor onze rekening en ondanks enig zenuwgepees van mijn kant ook wat het kookgedeelte betreft (heel erg sarcastisch van me, inschrijven voor een KOOKworkshop en dan zitten stressen over het bereidingsgedeelte) lukte het om te ontdooien. Niet meteen in het begin toen een vrijwilliger voor de pannenkoeken moest worden getoverd. Wel zodra ik zelf de paddenstoelen vastberaden en volgens gevoel een bruin korstje bezorgde. JOEPIE! Mini-overwinning voor mezelf. 

Bovenstaand bord geeft een idee van de gerechten. Hoewel zo een chaotische mix, was het eentje die in de smaak viel. Van de soep vergat ik een foto te nemen maar die was eveneens overheerlijk! 

linzen in het boodschappenmandje 

In ieder geval, deze workshop wakkerde mijn (en andermans) kookgoesting aan. Gisterenmiddag vielen er dan ook rode linzen en wortelen in mijn boodschappenmandje te bespeuren, en het is een zekerheid dat er nog veel zulke eenvoud en magie zal bloeien achter het fornuis. Plus 500 keer die boekweitpannenkoeken hier :-)

Reacties

 1. O, leuk. Ik kocht een boek van Dorien K. voor één van de Schone Dochters die vegetarisch eet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat een leuk artikel / blog, bedankt voor de vermelding en blij dat ik je mocht leren kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O fijne verrassing dat je je weg naar hier vindt! Wat een fascinerend beroep heb je gevonden/gecreëerd, plus ik vind het altijd boeiend om carrièreswitch-mensen te leren kennen, veel succes! :)

   Verwijderen
 3. Super leuk berichtje. Als fervent veganistisch eter maken blogs met lekkere vegan receptjes me altijd gelukkig. En leuk dat hier ook een theesommelier is. Mijn schoonzoon is theesommelier in een bekend Japans restaurant in New York http://www.kajitsunyc.com/index.html
  en in een Chinees theehuis ook in NY.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Bie! Dat van het vegan eten heb je goed opgemerkt, ik besef het nu pas. De boekweitpannenkoeken werden wel met ei bereid - als je een vegan suggestie hebt daarvoor, altijd welkom :) En zo interessant van je schoonzoon, ik ben al even op de website gaan kijken. Ben nu bij een artikel van New York Times over het restaurant beland waar ze spreken over hun manier van eten 'Shojin ryori' (dierenvrij, voor iedereen die niet vloeiend Japans spreekt)

   Verwijderen
  2. https://veganistischkoken.be/eieren-vervangen/
   https://veganchallenge.nl/vegan-bakken-ei-vervangen-2/
   https://bioplanet.collectandgo.be/cogo/nl/zoeken?z=eivervanger&category=generic

   Hoi Liese,
   Zie linken met info om ei te vervangen. Zelf heb ik altijd het Natura vervangproduct in huis omdat het in gebak zowel rijst, als bindt als wat gele kleur geeft.

   Verwijderen
  3. Hey Bie, merci voor de vele tips en raad, ik ga ermee aan de slag :)

   Verwijderen
 4. 't Water loopt me hier in de mond!
  Heel leuk verslagje en toffe verrassing, zo op maandag (ik was toen al verrast en schoof 't kadootje nog enkele dagen voor me uit ;) ).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top