uittesten en leren


Nu mijn werkdagen beginnen slinken tot een paar, kunnen we stilaan inzoomen op de voedingsbodem voor levenslessen die het bood. Want i
edere ervaring, goed, slecht dan wel de gevierde middenmoot, smokkelt zulke met zich mee - ik heb hier veel bijgeleerd! Daarenboven volgt een klein pleidooi van deze perfectionist om los te schudden van resultaten.

VIII

Als ik alles bij elkaar optel, is 8 het resultaat. De achtste baan, huisnummer zeven te Leuven.

Enerzijds boden verschillende interimopdrachten tussen augustus en november soelaas in de vorm van een breuklijn van liever-niet-meer, maar die wel boeiende verhalen en atypische werkplekken uitstrooiden. Het antwoord schuilt mee hierin. Weten wat je niet wil, is ook weten. Andere puzzelstukken werden ingevuld door: waar ben ik goed in? Tegelijk werd duidelijk hoezeer maatschappelijk belang én sociale contacten ontbraken. Een kleine steen verplaatsen. Het nobele project dat me voor de voeten werd geworpen, was dan ook dé uitgelezen kans!

Niet willen, goed kunnen, missen/graag doen. Drie mogelijke factoren die motivatie mee kunnen markeren en je in een bepaalde richting kunnen duwen of knopen ontwarren. 

pluimen

In ieder geval, het afgelopen jaar leerde me ten volle samenwerken, al stond dat reeds als cv-pluspunt vermeld. Maar samen met een collega één mailbox beheren en continue afspraken maken, kweekt een ware teamplayer. Het oefende me bovendien in geweldloos communiceren, alleen vooralsnog zonder diploma cum laude.

... en inzichten natuurlijk

Maar wat als vanzelf loopt, brengt niet vanzelfsprekend vreugde. Zie sterk in organisatie, planning en administratie. Als volmaaktheid-strever opent zich nu een hele wereld van plezier, zonder meer. Werken achter een scherm is dan ook niet de comfortabelste plek voor me. Of zoals het besluit van mijn persoonlijkheidstesten het verwoordt: 'Zij past bij taken waarin zij door creativiteit nieuwe wegen kan verkennen en inslaan'. Dus opende een nieuw raam. 

test en leer

Mochten kwatongen de afgelopen weken hier lezen, zouden ze kunnen beweren 'nu lukt het haar weer niet'. Een gedachte die me in vlagen nog weet te bevangen. Maar de voorbije 11 maanden hielden een spiegel voor, mijn collega's lieten me met open armen thuis voelen, ik kreeg verantwoordelijkheden, kon een heel aantal zaken verwezenlijken,...  Hier werken bracht me het broodnodige vertrouwen, ook om te veranderen.

Dat is ver verwijderd van een onvoldoende. Laat ons de labelling van 'succes' dus niet in een zwart-wit scenario doen vervallen. Niet volhouden maakt een parcours niet minder succesvol, of gevoeliger voor falen. Het kan evenzeer een kleine overwinning (dan wel een monumentale triomf) betreffen.

Afbeelding via Unsplash

Reacties

  1. Hoi Liese, Ik las net op een blog de uitgave van een boek (Dank boek van Ernst Jan Pfauth - uitgave de correspondent) rond dankbaar zijn als alternatief voor het steeds beter willen. Het leek me wel een mooi verhaal en het deed me aan jouw bericht van vandaag denken. link naar boek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat je dat deelt Bie! (ik heb de link even aangepast zodat het klikbaar wordt voor iedereen) Heb het boek als zien passeren, maar nog niet op ingezoomd. Staat genoteerd als huiswerk ;) Mocht je het zelf gaan lezen, laat me dan zeker iets weten!

      Verwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top