volg de gids!

Averbode

Via vrijwilligerswerk kwam in december 2016 het aanbod een gidsentour te volgen, plus zelf een beetje kennis delen. Toevallig op een boogscheut hiervandaan, bij de Abij van Averbode. Die zaterdag kraakte de winter. Nieuwe weetjes, warme glimlachen en chocolademelk met peperkoek verzachtten de koude. Op zomeravonden schuiven we in de Lekdreef regelmatig aan voor ijsjes. Telkens een hoorntje met één bol vanille en discobolletjes en één met banaan en chocolade. Soms aan dezelfde kraam, soms verschillend wanneer ik van mening ben elders betere vanille te vinden (of vergeten welke me nu eigenlijk het beste smaakt). Mijn trouwe metgezel heeft geen last van zulke wispelturigheden. Het uitzonderlijk mooie weer bracht ons er nu weer en ik herinnerde me mijn beroep van één dag met veel plezier. Daarom met ruime vertraging, maar nooit te laat, een klein verslagje.

Averbode
Het smoesje deze dame is in opleiding laat me de uitstap bijwonen. Want de excursie is exclusief voor een groep ondernemende vrouwen ingepland en hun wederhelften hebben het grootste geluk. Dat zijn hun eigen woorden. Ik zie hun ogen fonkelen wanneer ze aan het abdijbier denken.

Verschillenden onder hen geven tips, al dan niet voor mijn latere beroep: 
Wij hebben niet zoveel boodschap aan al die getallen en droge materie, houd het later dus luchtig. 
Maak grapjes!
Ik hoor graag anekdotes, echte verhalen, dingen die mensen hier hebben beleefd.
Al eens naar het Begijnhof in Diest geweest? 


De wegwijzer baant ons doorheen het hele domein, ook bij de stallen en de uitgeverij. De persen drukken niet meer op volle kracht zoals weleer. Hier bivakkeerde Radio Gaga, en er wordt gewezen en gekeken. Oude foto's worden doorgegeven. Speculaas en kaas van eigen makelij staan klaar om te proeven. Het geluk kan voor mij niet op. Ik ben degene met het grootste geluk.

Reacties

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top