project job: een steentje bijdragen


Het voorbije jaar ging ik er op onregelmatige basis helpen als vrijwilliger om een nieuw beroep/omgeving uit te testen, wederom in het kader van project job. Alleen vergat ik er over te schrijven, tot vandaag. Als je me al langer kent, dan weet je dat chaos en vergeetachtigheid gezwind met me meelopen als twee betrouwbare compagnons. Al die ordeloosheid en verstrooid zijn doet me vaker vrezen voor een haperende bewaar-functie. Maar vergeten is even cruciaal als opslaan voor een goed functionerend brein, zo las ik onlangs in Knack. Dat is een geruststelling. Helaas maakt vergeetachtigheid niet slimmer. Maar we dwalen af...

Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk? Volg de bewegwijzering 'lees verder' richting het Kempens Diamantcentrum te Nijlen.

het diamantcentrum

Het Kempens Diamantcentrum opende in 2014 de deuren maar is voor sommigen nog onbekend. Zonde! Achter de schermen wordt hard gewerkt om het museum extra in de schijnwerpers te zetten en dat loont: meer en meer mensen weten intussen hun weg naar Nijlen te vinden.

Het bezoekerscentrum belicht de diamantgeschiedenis van de Kempen, verder fungeert het als toeristisch infopunt. Verscholen langs de Spoorweglei kan je achterin zowel het centrum als slijperij Lieckens spotten. De slijperij is sinds 2008 een beschermd monument.

een geschiedenisles

Een stukje vergeten of ongekende geschiedenis: Op het einde van de negentiende eeuw net als een groot deel van de twintigste eeuw vormden de Kempische boeren ideale (= goedkope) werkkrachten ter ondersteuning van Antwerpen. De grootstad kon indertijd de vraag naar bewerking van ruwe stenen niet alleen dragen. Dat leidde tot wel 60 000 diamantbewerkers in de streek. De Kempenaren ontfermden zich vooral over de kleinere diamanten.

dagboekje bijhouden

Voor de administratie turfde ik het aantal mensen, voor mezelf kleine anekdotes. Dit is een willekeurige, warme zaterdag:

- twee fietsers vulden hun dag met een fotozoektocht. Ze raadden ze me aan om een ijsjeskraam te installeren, bezoekers gegarandeerd! 
- een toevallige fietser die benieuwd was en even binnen kwam kijken.
- een grootmoeder brengt een bezoek samen met haar vier kleinkinderen. Hoewel ze op wandelafstand van het centrum woont, is ze die dag wegens het warme weer met de wagen. 

werken in een museum/bezoekerscentrum

Voor de goede zaak, een extra plaatsje in de hemel, jezelf ontplooien. Het zijn allemaal plausibele motieven om vrijwilliger te worden en ze golden allemaal voor mij.

In Nijlen werd ik met open armen ontvangen door een groep enthousiaste, charmante dames. Ik mocht er occasioneel het onthaal verzorgen tijdens het weekend, doorgaans op zaterdagen. Denk hierbij aan het afhandelen van telefoons, bezoekers verwelkomen, inkom en andere gelden innen, cadeaupakketten samenstellen, wandelingen uitstippelen voor toeristen,... In afwezigheid van de gidsen, gaf het ook de gelegenheid om bezoekers te informeren. 

wat ik ervan vond

n het vijfde en zesde middelbaar spraken de Nieuwste en Eigen Tijd allerminst tot mijn verbeelding. Nu wil ik boeken, films en documentaires verslinden over die perioden waar het verleden bijna grijpbaar lijkt en de sporen die nagelaten werden, nog tastbaar zijn. Vooraleer alles verdwijnt. Terwijl op 17-jarige leeftijd dat verleden net zo stoffig leek. Vreemd wat het begrip 'tijd' teweeg kan brengen.

Het vrijwilligerswerk wakkerde mijn liefde voor lokaal erfgoed en geschiedenis verder aan. Alleen geef ik de voorkeur aan actiever vrijwilligerswerk. Zo zie ik gidsen eerder bij me passen (al lijkt die markt me vrij verzadigd). Weer iets bijgeleerd. En in tussentijd hebben jullie (en ik) het Diamantcentrum leren kennen en houden we hier een mini-heemkundige kring levend.

Reacties

Back To Top