spijt en hoe de juiste keuze maken

 43% van de Vlamingen zou aangeven dat, als de kans zich aanbiedt, ze een (heel) aantal zaken anders zouden aanpakken. Wat zou kunnen zijn kan je ondernestelen in warme nostalgie maar kan tegelijkertijd ook heel grauw aanvoelen. Hoe kan je nu van zulke wrevel bijleren, of zelfs voorkomen? 

Beatrix Potter, kalender Susan Branch

het keuzebuffet

Met een buffet aan opties qua jobs, interesses, doelen,... vallen er heel wat beslissingen te nemen. Zo'n overvloed kan verlammend werken. Tel daarbij de vrees voor een verkeerde keuze, een perfect functionerend brein dat af en toe een terugworp biedt om je verleden te herkauwen en we blijven met een droef gevoel zitten. In de regel wordt spijt als het perfecte recept voor ongelukkigheid gecategoriseerd. 

de juiste keuze bestaat niet

Alleen, de juiste keuze bestaat niet. Zo laat bijvoorbeeld het verhaal van The versions of us* ons drie alternatieve levens inkijken. Misschien illustreert dat voor jou hoe één triviaal moment een serieuze impact heeft. Maar een keuze maken is niet meer dan het doorhakken van een knoop. De personages maken aldoor (on)bewuste besluiten en er gebeuren heel aantal zaken: ze vertrekken om een bepaald uur naar school, ze beslissen af te haken voor een feest, iemand neemt wel/niet contact met hen op,... Hierdoor valt niets tot één punt te herleiden.

* Cambridge, 1958. We zoomen in op drie licht afwijkende ontmoetingen tussen Eva, een 19-jarige studente Engels die richting campus fietst en Jim, een student Rechten. Het vormt het startpunt voor drie verschillende levenslopen.

jezelf (niet teveel) krediet geven

Je neemt een beslissing op basis van wat je weet en/of aanvoelt, naar best vermogen op een bepaald moment. De daaropvolgende miljoenen sprongen (waarvan een heel aantal buiten je eigen controle) vallen in geen enkel diagram te vatten noch te voorspellen, hoe fantastisch we ook zijn. Geef jezelf dus wat krediet! 

Maar ook niet teveel: Uit de casestudy uitgevoerd bij mezelf en de observaties die ik deed bij enkele proefpersonen uit mijn omgeving, ontstond volgende hypothese: sommige individuen gaan mogelijk vaker gebukt onder spijt dan anderen. Meer bepaald perfectionistische personen en/of zij die denken dat voor elk gedrag een verklaring is. Maar soms doe je iets wat niet binnen je persoonlijkheid valt, of wat je zelf niet helemaal goed begrijpt. Soms neem je verkeerde beslissingen. Dat aanvaarden kan je losrukken van sommig knagend verleden.


wat we kunnen leren van Beatrix Potter

Gelukkig zijn er ook voldoende omkeerbare aangelegenheden en hoeft niet alles in steen gebeiteld te zijn. De quote van Beatrix Potter mist namelijk de respons 'I salute what you became'. Vergeet dus zeker niet vóór je te kijken!

Reacties

 1. Ik heb een haat-liefde verhouding met keuzes maken.
  Vaak heb ik achteraf spijt, maar er zijn ook momenten waarop ik denk "als ik toen die keuze niet gemaakt had, stond ik nu ergens anders in mijn leven". Maar er zijn even vaak momenten waarop ik dacht "ik had dit zus of zo moeten aanpakken, ik had beter zo gereageerd in die situatie,..."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las ergens dat mensen zo'n 1500 beslissingen maken per dag, dat plaatst het wel wat in perspectief! Zolang niemand perfect is, gaan we spijt hebben denk ik. We kunnen er maar van bijleren :)

   Verwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top