20.10.17

het wordt spectaculair, beloofd - zita theunynck

'Dit is het verhaal van twee mensen. Het is een liefdesverhaal. En het is er geen'  is wat je leest op de achterflap van Het wordt spectaculair, beloofd

Doet het ook jou denken aan (500) days of summer? 'This is a story of boy meets girl, but you should know upfront, this is not a love story.'  Dat deed me naar het boek grijpen want die film doet je in honderden stukken afbrokkelen en weer aaneenlijmen, een beetje zoals deze historie. Die gedachte blijk ik te delen met de auteur van het boek, Zita Theunynck. De film en bovenvermelde voice-over inspireerden haar tot het schrijven van deze debuutroman. Het leven weet mooi in de plooi te vallen.

Het wordt spectaculair, beloofd Zita Theunynck

het verhaal 

We volgen Leonard en Anna, twee jonge twintigers. Hun (niet-)liefdesverhaal speelt zich af tijdens een zomer in Antwerpen. Het boek vangt aan met het einde, waarbij Anna een boek vol brieven verliest op de trein. 23 brieven van hem, gericht aan haar. Daarna gaan we terug in de tijd, beginnend bij hun eerste ontmoeting. 

psychologie in boek

Ik herkende veel van mezelf in Anna, hoewel ik het moeilijk vond om haar volledig in mijn hart te nestelen als personage. Dat omdat ze ook heel erg van me verschilt. Mensen die op jou lijken, vind je vaker sympathieker, aldus de heilige psychologie. Misschien omdat niemand zo sterk verandert, en het dus veilig is om te opteren voor eenheidsworst? Het is sterker dan jezelf. Of beter, jij bent het.

wat ik ervan vond

Het verhaal is gestut op dialogen, brieven en veel humor. De rare bochten in gesprekken, ideeën en gedachten net als de geschreven boodschappen lieten me thuis voelen. We haakten in en wandelden zij aan zij verder. Alleen was het soms een grillig pad die slechts vluchtige inkijken bood waardoor verbinding miste voor me - het gevoel volledig meegezogen te zijn met een vertelling of persoon ontbrak.

Na 15,90% lezen vielen voor mij de puzzelstukken in elkaar. Het is een gekke gewoonte van me te noteren wanneer het plot door te hebben, als een mini-wedstrijd met mezelf. Een eigenschap die me heel erg trots maakt. En ook eentje om zo snel mogelijk kwijt te spelen. Ik ben immens jaloers op iedereen die met grote ogen en verbazing naar het scherm kijkt/met ingehouden adem de laatste bladzijden omslaat, wanneer de slechterik of het plot zich onthult. Hopelijk ben jij zo iemand en kan je gewoon genieten, verbazen. Met dit vertelsel dan wel elders.

Geen opmerkingen

Een reactie plaatsen

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

LEVE MAANDAG!. * BLOG DESIGN BY Labinastudio.