25.9.17

atelier plezier: hier teken ik voor!

Zaterdag 16 september stond een klein hartje met me vroeg op. Ik propte het haastig* in mijn tas om een regenjas en notaboekjes gezelschap te bieden en reed naar de gemeenschapsgrond in Laakdal voor een tekenmoment. Je kan op zo'n dag het terrein verkennen en op je eentje ergens tekenen, anderen een nieuwe techniek aanleren, nieuwe materialen gebruiken,...

* Altijd verlies ik de tijd uit het oog, is iets cruciaal zoals autosleutels verdwenen en/of meen ik me in luttele minuten te kunnen verplaatsen van punt A naar punt B. En ha ja, eerst nog even naar de winkel.

schetsboek

schetsen en tekenen

Voor mezelf had ik een eenvoudige wens: een aantal zaken op papier zetten. We begonnen met stralend weer en warme kruidenthee. Aan tafel in een kleurige caravan schetste ik op verschillende kleine pagina's, terwijl elders in een tekenboek botanische bloemen groeiden. Heel even probeerde ik een vulpenachtige stift uit, wat erg sierlijk en delicaat aanvoelde, maar mijn blad bloedde inkt - niet het ideale materiaal. 

In mijn standaardschriftje pen ik steeds gewoon met potlood of pen, zoals mijn papa ook altijd doet, vertrouwelijk gerief en ideaal voor ontwerpen. Goed gerei is iets om me verder in te verdiepen. Heeft iemand tips, wijsheden? 


open tekendag visueel vertaler Frouke Vermeulen

wie zijn best doet zal blokkeren

Tussendoor liep ik buiten rond en belandde zo in de bloementuin. Kleurrijke bloemen belandden in mijn bundel. Maar schetsen zou verschillen van tekenen. Terug naar de woonwagen. Een zilvergrijze kat met één oor trippelde voorbij tussen de pompoenbladeren. Katten zijn zo'n geweldige wezens, ik zou ze altijd met me meedragen mochten ze niet zo verdomd koppig zijn en ik niet superallergisch.

Alleen, het lukte niet meer. Vorig jaar blokkeerde niet alleen lichaam en geest, maar ook creativiteit. Die blokkades zijn nog niet geheel verdwenen.

... en het leren

Dus kreeg ik een groot blad voor de neus en de opdracht simpelweg mijn hand op papier te volgen. Twijfelachtige strepen, lijnen en golven vormden zich met zowel rechter- als linkerhand. Lijnen werden rivieren en golven dennenbomen, ook enkele bloemen volgden. Klinkt als een melig sprookjesverhaal.

De geschiedenis zit er ook voor iets tussen: in de lagere school prijkten mijn opstelontwerpen vaak aan het prikbord, ik ging graag naar de tekenschool en plastische opvoeding in het middelbaar ging me goed af. Al sloop ook orde en netheid in het kunstvak in de vorm van minpunten wegens het vergeten noteren van je naam. Eeuwige chaoten zijn nergens veilig.

In mijn drie-bladzijden-boek noteerde ik de volgende ochtend 'Tekenen vraagt, zoals zoveel dingen in het leven (je wagen, vriendschappen,...) om levenslang onderhoud'.

potluck

's Middags stond ter afsluiting een potluck op het programma. Voor Thomas Nashe, dichter en prozaschijver uit de 16e eeuw, betekende het zoveel als 'food provided for an unexpected or uninvited guest, the luck of the pot'. Wij waren welkome tafelgenoten en het geluk stond evenzeer aan onze kant. Zo waren er boontjes uit de tuin en een slaatje van rijst met kurkuma, cashewnoten, paprika en veenbessen. Zelf bracht ik bloemkool in rode currypasta en gebakken wraps mee.

schets

thema's gezocht

Vorig jaar stonden voor een korte periode drie bladzijden schetsen op de planning, telkens volgens een ander thema. Tijd voor poging 2, aan welke onderwerpen denk jij zoal? Dan ga ik snel weer aan de slag! Goede voornemens is namelijk één van mijn expertisedomeinen (vraag bijvoorbeeld naar mijn plan 'elke dag wandelen', of de veertiende versie ervan).

Ter inspiratie: eerdere thema's waren bladeren, water, kerstkransen. Geen wonder dat dat geen succes werd. Nu komen hersenspinsels als 'gegrilde aubergines' en 'Bridget-Jones-kersttruien' in me op. Ik ben er nog niet uit of het te categoriseren valt als gek dan wel geniaal. Maar saai, dat nooit.

Graag nog meer lezen? Het verslag van Frouke vind je hier.

laat een reactie achter

 1. Misschien kan je ontwerpen voor yoga-leggings proberen 😉
  Ik ben tegenwoordig niet zo creatief meer, dus kan je niet echt ideeën aanreiken, vrees ik. Ik bewonder je tekenkunsten Liese!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :) en ik vind uw idee echt knap gevonden: vroeger tekende ik modellen en ontwierp ik dan kleding (op papier) en nu wil ik bijvoorbeeld sjaals maken zonder prikkende wol! Of inderdaad die yoga-leggings! :)

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Ik zag eerst een mannetje met een feesthoedje haha :) bedankt voor het tekenfeestje! <3

   Verwijderen

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

LEVE MAANDAG!. * BLOG DESIGN BY Labinastudio.