selfcare: hoe 3 bladzijden per dag me een aangenamer persoon maken

Afgelopen week stond in het teken van rust. Lezen in de Muze en het meisje - heerlijke aanrader, recepten verzamelen, eten bij mijn mama, een tekenmoment, brunchen met vriendinnen,... Kortom, een week die een trofee verdiende en me weer wat ademruimte gaf. Met een gerust en eerlijk hart kan ik uit de doeken doen hoe iedereen oprecht een aangenamer mens kan worden. En nu echt!

morning pages

wat schrijf je?

Sinds een maand schrijf ik terug iedere dag drie bladzijden vol, telkens met pen in de hand. Drie pagina's vormt de ideale lengte aldus Julia Cameron, die meer dan 20 jaar geleden de morning pages bedacht. Méér schrijven heeft als valkuil verstrikt te raken in de eigen denkwereld.

Het is niet de bedoeling mooie, artistieke verhalen neer te pennen. ALLE gedachten die in je opkomen, giet je uit op papier. Een tentoonstelling van frustraties, kattenbellen, bezorgdheden, weerpraatjes, leuke herinneringen, frisse ideeën, nu al kerstlijstjes,... Alles mag, er zijn geen regels. Alleen dat exact drie vellen worden volgeschreven.

Wat je neerpent, is enkel voor eigen ogen bestemd. Geheimen noteren is geen verplichting, wel een bevrijdende gedachte wetende dat vastleggen in alle vrijheid kan.

de ochtendstond heeft goud in de mond

Volkribbelen en krullen van drie kantjes gebeurt 's morgens, wanneer het brein zichzelf nog geen censuur oplegt. Op maandag, woensdag en vrijdag (mijn vaste werkmomenten) pendel ik ruim 2,5 bladzijden. Het laatste deel werk ik aan mijn bureau af, vooraleer mijn e-mails lonken. Andere dagen vergt pennen me een klein halfuur na ontwaken.

hoe een aangenamer mens worden

Door negativiteit en overpeinzingen op papier te zetten, hoef je die niet/minder mee doorheen de dag te slepen. Beslommeringen en zuurpruimen worden weggeveegd en ruimen plaats voor alertheid alsook vriendelijkheid tegenover jezelf en de medemens.

Schrijven met de hand vertraagt dan wel het proces, maar vergroot het besef. Het verheldert wat je zorgen baart, verklaart wat jouw hart doet overstromen of leert hoe om te gaan met conflicten.

morning pages

enkele tips van een ervaringsdeskundige

- Als je zelf aan de slag wilt, kies dan een leuk, niet-perfect boekje uit. Die prachtige verzameling notitieschriftjes-voor-bijzondere-gelegenheden mag je nog wat langer aan de kant houden.
- Schrijven terwijl de laptop aanstaat is allesbehalve een ideale combo. Ik heb meermaals in belang van de wetenschap testen uitgevoerd. Het resultaat is onwankelbaar: afleiding en vertraging. Laat de stekker van internet dus nog even uit.
- Sommigen beginnen telkens met een standaardzin, misschien ook iets dat jou ligt ('vandaag wordt de beste dag ooit', 'hallo, goeiemorgen, ik ben moe'). Ik hanteer géén vast begin.
- 3 bladzijden op een later moment schrijven is beter dan niets. Maar de ochtend wint immer.
- Ik duid nieuwe ideeën aan met een icoontje om ze naderhand makkelijk terug te vinden.

En de allergrootste wijsheid: Als je zonder inspiratie zit, noteer dan 'ik weet niet wat ik moet schrijven', desnoods tien keer. Je zal merken, die drie pagina's raken gevuld.

zelfs kwaadheid maakt een beter mens

Vorige week leek de tijd onrijp voor dit relaas. Toch deden die boze notities wat met me. Je moet al een vreselijk mens zijn om telkenmale te kunnen klagen (zelfs indien het een monoloog betreft) zonder tot actie over te schieten.

Iedere week opnieuw zet ik stappen die jullie met een vergrootglas kunnen volgen. Vallen, opstaan, nieuwe inzichten, struikelen, verse moed rapen, tranen, barsten lijmen. Neem dan ook als een detective deze associatie rond mijn kwaadheden onder de loep: Hercule Poirot beschrijven als een man gebukt onder frustraties is correct. Van onverschilligheid kon men hem echter nooit beschuldigen. Plus, met deze Belgische speurder zijn ontknopingen nooit ver af.

Reacties

 1. Reacties
  1. Bedankt! Ik kan altijd rekenen op de magie van maandag :)

   Verwijderen
 2. Wat een ontzettend fijne manier om de dag te beginnen! Ik kan me voorstellen dat het echt helpt om alles na het opstaan van je af te schrijven. Ik denk dat ik dit ook eens ga proberen, maar dan met bijvoorbeeld één pagina vol schrijven om mee te beginnen. Mijn hoofd draait ook nog weleens overuren, dus ik kan me voorstellen dat dit best wel helpend kan zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is echt een fijn ritueel voor me geworden, ik raad het zeker aan :) Niet alleen voor negatieve gedachten, maar spontaan vinden allerhande ideeën er ook hun weg. Succes!

   Verwijderen
 3. Klinkt fijn! Al weet ik niet of het echt iets voor mij is. Werkt het met typen ook denk je? Ik schrijf wel graag maar ik merk bij zo'n dingen (bijvoorbeeld in m'n dagboek schrijven) dat ik te weinig geduld heb omdat het schrijven zelf traag gaat :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ik ben zelf enorm ongeduldig dus ik kan me er iets bij voorstellen :) in het begin schreef ik supernetjes maar dat heb ik nu wel laten varen (meestal kan ik daar mee leven). Onderzoek wijst de kracht uit van dingen echt op papier zetten, maar vond wel gelijkgestemden in verband met voorkeur voor typen. Deze online versie was een referentie: http://750words.com/ Ik heb de 30 dagen gratis trial zelf nog niet uitgeprobeerd, maar laat me zeker iets weten mocht jij de stap wagen! :)

   Verwijderen
  2. Grappig dat ik een maand geleden nog liever wou typen terwijl nu het schrijven zelf me aanspreekt :p Ik wil m'n dag eigenlijk ook liever niet met de computer beginnen. Misschien waag ik me er wel aan! Eerst een mooi niet te mooi boekje vinden (moet lukken hoor ;) )

   Verwijderen
  3. Hehe, van gedachten veranderen is menselijk he ;)

   Verwijderen
 4. Ik probeer dit ook dagelijks te doen, maar merk dat dit voor mij veel beter gaat 's avonds, anders kan ik gewoon niet slapen doordat ik aan alles denk. 'S morgens ben ik ook veel te moe en slaap ik liever tot op het laatste moment, waardoor ik waarschijnlijk mijn wekker toch maar zou snoozen idpv op te staan en te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed plan om 's avonds te schrijven! Er kunnen dan heel wat gedachten in je opkomen maar dan is er geen afleiding. En eerlijk: omdat slaap heilig is pen ik ook op de trein, dat geeft me in de ochtend een halfuur extra slaap :)

   Verwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top