25.8.17

the book thief - Markus Zusak

Onlangs begon ik aan een doelenlijstje. Meer boeken lezen én bespreken stonden met stip genoteerd. Het deed me beseffen dat jullie nog enkele recensies tegoed hebben. Vandaag halen we de boekendief/the book thief uit de kast. Zonder veel moeite dichter bij een doel raken, het is, u moet het toegeven, een ondersneeuwd talent!


de boekenreview 

In The book thief speelt ‘s mans grootste vijand een niet te onderschatten rol. Jawel, we doelen op de Dood in levende lijve. Of zoals men het op de cover duidelijk stelt: ‘wanneer de dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren’. En luisteren dat deden we. Toegegeven, de eerste bladzijden vragen doorzettingsvermogen. Want als de dood aan het woord is, doet hij dat niet noodzakelijk op vloeiende wijze. Maar eens je door de zure appel heen bent, wacht je een wondere wereld waar het bevreemdende gezelschap van de man met de zijs haast warm aanvoelt. In pure eenvoud worden zowel de schoonheid als de tragiek van het leven door hem belicht.

Het is januari 1939 wanneer we de 9-jarige Liesel Meminger voor het eerst ontmoeten, op weg naar München met de trein. Haar moeder, een communiste, moet het land ontvluchten en heeft een pleeggezin gevonden voor Liesel en diens jongere broer. Dan komt de dood haar broertje halen. Bij de begrafenis steelt Liesel haar eerste boek, The Grave Digger’s Handbook - niet meteen een boek om van op te fleuren. Pittig detail: Liesel kan helemaal niet lezen. De boekendief, gebroken door het verlies van haar broer en de scheiding van haar moeder, reist alleen verder naar de Himmelstrasse in Molching naar haar pleegouders. Vervolgens gidst het verhaal de lezer doorheen rommelige oorlogstijden in de Himmelstrasse. We zien een dief die leert lezen en nog veel meer boeken redt, die vreugde, prille liefde en warme vriendschappen ervaart. Maar het gevaar en de dood zijn nooit ver af.


traantje wegpinken toegestaan

Markus Zusak is met The book thief niet aan zijn proefstuk toe, maar het was wel het boek dat voor zijn wereldwijde doorbraak zorgde. Ondertussen is ook de verfilming al enkele jaren een feit. Welke media uw voorkeur geniet, laten we aan u over. Wat geen discussie behoeft, is dat The book thief zorgt voor beklijvende (bijna-) doodservaringen die we maar moeilijk van ons konden afschudden. De puike en ruime beschrijvingen van Zusak hebben hier een belangrijk aandeel in. We raden u aan om alvast tissues in bulk aan te kopen. U bent gewaarschuwd.

Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening! Als jij het boek gelezen hebt: wat vond jij ervan? 

Geen opmerkingen

Een reactie plaatsen

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

LEVE MAANDAG!. * BLOG DESIGN BY Labinastudio.