grootse plannen en wat je kan leren van groots uitstelgedrag

Tijdens begeleiding legde ik indertijd een uitgebreide test af en boy oh boy! Het voelde alsof men jarenlang over mijn schouder meegegluurd had. Op een regenachtige herfstdag (= augustus) nam ik het verslag terug onder de loep, het zo-accuraat-dat-het-bijna-eng-wordt-effect intact gebleven. En dat is pas het begin! 'Ken jezelf'* betekent dat je de heilige graal van het leven voor het grijpen hebt.
Het betekent ook dat uitstelgedrag zich manifesteert als je dat even vergeet. Nog meer zelfinzicht kan u redden!

* Al dan niet na grondige analyse, ook levenslang eigen gezelschap helpt.

plannen en uitstellen

grootse plannen, groots uitstelgedrag

De afgelopen weken nestelden grootste plannen zich in mijn hoofd waaronder:
- de wens om multimiljonair te worden (wordt niet actief aan gewerkt)
- meer boeken lezen (check!)
- meer films bekijken (check!)
- technische aspecten bijleren over systeembeheer (check!)

Verder flakkerde de wens op om een extra diploma te behalen, net als nieuwe jobs (waar het mij nog volledig aan ervaring en/of kennis ontbrak) om uit te oefenen en en en,... Ik stond zo bijna op het punt me in te schrijven voor een bachelor leerkracht onderwijs maar bleef wikken en wegen. Die grootse plannen sleepten de facto een verdoken vorm van procrastinatie met zich mee. Mea culpa.

 'system adminastrator' ingeven in Google afbeeldingen is één van mijn allersterkste aanraders.

uitstellen leert je een les

Stel dat we procrastinatie beschouwen als iets waarvan we kunnen leren? Het loont om de oorzaak van uitstellen uit te diepen. Dat brengt je heel wat verder dan het puur als een negatieve factor bekijken. Uitstelgedrag betreft een nota aan jezelf, je moet de kribbel gewoon even aandacht geven en goed lezen. Misschien moet er iets veranderen, misschien bevestigt het twijfels. Of er wordt iets van je verwacht en je protesteert onrechtstreeks door niet te handelen.

huh, plannen/uitstelgedrag, hallo contradictie? 

Eerst nog twee jaar deeltijds studeren vooraleer ik kinderen iets kan bijleren, eerst nog extra expertise verwerven vooraleer een nieuwe job ineenknutselen/solliciteren en alleen maar blijven dromen: deze projecten stonden werkelijk NU iets opbouwen in de weg. Hoezo? Als ik echtechtecht enthousiast ben, wordt meteen de vijfde versnelling ingeschakeld. Twijfels maken in dat geval geen kans.

mezelf als richtlijn

Diep vanbinnen huist het beseft dat ik genoeg talenten heb, snel nieuwe dingen oppik en liever zelf mijn tempo, mate van detail,... in leren bepaal. En hoewel je als leerkracht 'KEIVEEL' verlof** hebt, botsen zelfs de vaste vakantiedagen met mijn enorme nood aan autonomie. Veranderen omvat niet enkel wijzigingen doorvoeren, maar evenzeer meer van jezelf installeren en daarop vertrouwen. 

** Aan familieleden-leerkrachten/directeurs, laat ons deze jaarlijkse discussie opsparen tot het kerstfeest.

het perfecte moment is nu

Dat blijft dus een werkpunt. Gek hoe iedereen wacht op het perfecte moment om iets te ondernemen. Maarrrrrrr... het is net door imperfectie dat we iets écht onder de knie krijgen. Als je blijft wachten, kan je/het niet beter worden. Vandaag leent zich ideaal om de toekomst te kneden en het verschil te kunnen maken. Met de vuist in de lucht, lonken de poorten naar falen, focus en durf. Wie droomt daar niet van? Ik stel me kandidaat.

Reacties

  1. Wat een mooi artikel! Uitstelgedrag kan inderdaad wel een dingetje zijn als je wel grootste plannen wilt uitvoeren, maar wacht op een soort perfect moment. En inderdaad, eigenlijk is het perfecte moment altijd nu direct. Juist mooie plannen zijn er om op dit moment nog te realiseren, zonder al te veel nadenken bij voorkeur :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! En wat zeg je dat goed, hoe kan je mooie plannen beter eren dan door ze aandacht te geven :)

      Verwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top