10.8.17

dunkirk

Dunkirk is de nieuwste film aan de hand van Christopher Nolan. Er wordt luidop gespeculeerd dat het de beste film van het jaar, dan wel ooit uitgegeven zou betreffen. Hoe kan ik zoiets missen? Doorgaans goed bestand tegen FOMO, viel dit oorlogsepos dus niet te negeren. Bovendien was het eerder nieuwsgierigheid dan angst die me dreef, daar Nolan* één van mijn favoriete regisseurs is.
Tel daar een warme portie popcorn bij en wij presenteren u: de perfecte avond.

* Aan hem hebben we onder meer Batman, Inception en The Prestige te danken.

Dunkirk, Warner Bros. Pictures
Afbeeldingen eigendom van Warner Bros. (Pictures)

een geschiedenisles

Vandaag geen psychologisch inzicht, maar een geschiedenisles. Dunkirk voert ons mee naar de negen dagen tussen 26 mei en 4 juni 1940**. Het Verenigd Koninkrijk had bij het begin van de Tweede Wereldoorlog honderdduizenden soldaten richting Frankrijk gestuurd. Maar de troepen werden al snel in Duinkerke en de nabijgelegen stranden ingesloten door het Duitse leger. Uit vrees voor het massale verlies van hun soldaten, ontstond een ontruimingsplan. Zo konden onder Operatie Dynamo*** ruim 338.000 geallieerden geëvacueerd worden.

** In tussentijd capituleerde België onder leiding van Leopold III. 

*** De naam wordt ontleend aan de dynamokamer onder het marinehoofdkwartier van de Britten, het kasteel van Dover. 

Dunkirk, Warner Bros. Pictures

Dunkirk, Warner Bros. Pictures

wat ik ervan vond

Hier valt overwegend lofzang te bespeuren. Laat een minpunt de aanvang vormen: boten kunnen onwerkelijk snel zinken in het Warner Bros.-universum. Maar dat proberen we over het hoofd te zien.

Want zonder al te overdreven de standaardkaart te spelen op emotioneel vlak, weet Nolan iedereen bij het nekvel te grijpen. Alsof we allen in Duinkerke gestrand waren. En daar is mede een psychologische verklaring voor (hoera!): Hans Zimmer maakte gebruik van een auditieve illusie om doorgedreven spanning te creëren. Verschillende perspectieven en tijdsspannes versterkten onze eigen aanwezigheid alleen maar. Twijfel je nog? Hand op het hart: het is een aanrader.

Wie herinnert zich de geschiedenisles rond Duinkerke (nog)... 

Geen opmerkingen

Een reactie plaatsen

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

LEVE MAANDAG!. * BLOG DESIGN BY Labinastudio.