de ana-liese


Na de droomjobopdracht volgde bij Frouke analysetijd in de vorm van een uitgebreide vragenlijst. Deze ging uit van het samenspel van drie: je karakter/persoonlijkheid, je potentieel én intrinsieke motivatie (die motivatie komt vanuit jezelf, niet te vatten in geld, beloningen,…). Ook wel bekend als de kerntalenten. En niet te verwarren met een klassiek talent, dat wordt gedefinieerd als een activiteit waarmee je je potentieel uitleeft.

de kindertijd

De vragen peilden naar de kindertijd. Wat deed ik vroeger graag?
- Ik had me geoefend in het vanbuiten leren van alle albums van Jommeke. 149 en 174 blijven enkele favorieten.
- De bibliotheek voelde aan als een tweede thuis. Naast postzegels verzamelde ik verhalen. De verhalen bleven plakken, de postzegels niet (bijzonder geduldig)
- Uit karton ontstond een bankkantoor, dat later migreerde tot postkantoor. Houten planken op het klimrek en een bloemenwinkel was geboren.
- Ik sprokkelde allerlei spullen bijeen en ging mijn waren bij de buren 'verkopen'
- We fietsten, rolden en gleden (bruine zeep) van de berg in de tuin.
- Puzzelen, gezelschapsspelletjes, schommelen, klimmen, verstoppertje, schooltje spelen, verkleden, legertje, tekenen, kampen bouwen, danslessen, tennis,...

meer info

23 kerntalenten zijn door onderzoek gedistilleerd. Wellicht bezit je 6 tot 9 sterke zulke, een uitspraak die ik afleid van het evenwichtige gemiddelde. Focus hierop in je werk plus je vrije tijd en geluk zwaait de plak. Voor mij bleken algemene kennisverwerving (1) en ondernemen (2) welkom, maar geen must. Competitie ten opzichte van anderen (3) was te vermijden.

Zelf houd ik niet van de hype die rond de methode lijkt te zweven. Niet commercieel: check. Toch is het wetenschappelijk onderbouwd, aldus een organisatiepsycholoog van de KU Leuven. Enige zielsrust voor de kritische geest: check. Maar als jullie mijn resultaten kennen, wat gaan jullie dan van me denken?

Als tiener stuurde ik in dat geval een sms, om vervolgens mijn gsm meteen uit te schakelen voor enkele uren. Het idee vat te hebben op tijd en mogelijke teleurstellingen te verzachten. Erg dapper van mezelf. Nu ga ik schrijven en op enter drukken, op goed geluk, mijn ogen half gesloten. Dat noemt men volwassenheid. Mijn resultaat......... 20 massieve drijfveren bleven dobberen aan de oppervlakte. Bovendien lagen alle 20 scores 90% of hoger. Dat is niet gemiddeld (we diepen dit op een later moment verder uit, alles op zijn tijd).

anders en enter

Altijd al heb ik me anders gevoeld:
- Mijn manier van denken, hoe ik problemen direct kon pinpointen en emoties van anderen meteen oppikte
- Zaken waar ik mee bezig was en/of over piekerde waar (bijna) niemand rondom me mee bezig leek te zijn.
Zo schreef ik briefjes met raad aan de president van Amerika en 'verstuurde' die via de regenpijp uit mijn raam, richting Atlantische Oceaan volgens mijn overtuiging. Of hoe ik andere briefjes schreef en tussen het papier gooide, bestemd voor de vuilnismannen (om hen een leuke dag te wensen, te bedanken).
- Het 'gebrek' iets te aanvaarden zonder sluitende en logische reden.
In het zesde middelbaar moesten we voor Duits enkele gedichten vanbuiten kennen. Waarom was me onbekend, net als de waarde ervan. Wat ik ook vermeldde tijdens het mondeling examen. En zo verschillende gedichten door elkaar moest opdreunen. Een grote mond wordt al wel eens het zwijgen opgelegd. Geslaagd met verve. Sei ruhig, bleibe ruhig, mein Kind. 

Mede dankzij deze analyse begreep ik dat er niets mis met me was/is. Enkel buiten-gewoon.

ENTER

Reacties

 1. Reacties
  1. 'Mijlpaal' vat het inderdaad goed samen!

   Verwijderen
 2. Heb je ooit antwoord gekregen van de Amerikaanse president of de vuilnismannen? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha helaas niet :) Mijn papa vroeg zich wel af hoe de goot zo verstopt kon raken... Ik wijt dat wel nog steeds aan bladeren en andere smurrie, niet mijn post!

   Verwijderen

Een reactie posten

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

Back To Top