18.4.17

before sunrise

Als psycholoog kijk ik op een bepaalde manier naar het leven en ook bij films en boeken komt die menswetenschappelijke blik boven. Tekst en beeld brengen me aan het lachen of hebben hetzelfde effect als een warme kop thee. En het is mogelijk er lessen uit te filteren, wanneer je je identificeert met een personage. Anderzijds vind ik het fascinerend na te denken hoe een Robin Scherbatsky zou reageren op situaties waar ik op bots en wat voor advies ze zou geven. Dat gaf me inspiratie voor deze nieuwe rubriek FILM EN SERIE (ook BOEKEN volgt): een recensie plus meningen en wijsheden. Als eerste rolprent staat Before sunrise voor je klaar.


Het verhaal begint in juni 1994 op de trein van Boedapest waar Jesse en Céline elkaar ontmoeten. Jesse is een jonge Amerikaan die na een rondreis door Europa weer naar de Verenigde Staten vliegt. Céline keert na een bezoek bij haar grootmoeder terug naar Parijs. Hij overtuigt haar af te stappen in Wenen, voor de tijd die hen beide nog rest. Wat volgt is een avond gevuld met praten en wandelen, met de stad als levendig decor.


psychologie in film
Before sunrise illustreert mooi de kracht van verbinding en is exemplarisch voor sterke communicatie. In een korte tijdspanne weten de protagonisten een hechte band te vormen door 1) elkaar vragen te stellen vanuit gemeende interesse/nieuwsgierigheid (dit draagt bij tot intimiteit) 2) humor 3) actief te luisteren 4) het bediscussiëren van grootse thema's (het leven, de liefde, de dood) vanuit een open houding

wat ik ervan vond
Ik zag deze film ruim 10 jaar geleden voor het eerst en was meteen verkocht. Het is een atypische romantische komedie met een sterke vrouw in de hoofdrol. Er zijn geen grootse special effects, enkel twee mensen die spreken over de dinges des levens en doorheen Wenen struinen. In deze eenvoud schuilt veel pracht. 
Vind je zulk een kabbelende ritme prima, net als urenlang filosoferen? Dan is dit echt iets voor jou! Anders minder (ik kan dat best begrijpen). 

De manier waarop ik naar Before sunrise kijk, evolueert met het ouder worden: Zo valt het me nu bijvoorbeeld op hoe jong (en naïef soms) Jesse en Céline waren. En daarmee groeit ook het besef dat wij ook jong geweest zijn en hetzelfde voor ons geldt.

Veel kijkplezier!

laat een reactie achter

 1. Ik kijk alvast uit naar de volgende.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tof! Zet ik bij op mijn film-inspiratie lijstje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijft toch één van je favorietjes é :)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Al doet hun jeugdigheid me nu soms oud voelen :)

   Verwijderen

je reactie wordt weldra verwerkt, gebruik 'naam/url' voor een link naar je blog/website. vink 'melding sturen' aan om een melding te krijgen bij vervolgreacties.

LEVE MAANDAG!. * BLOG DESIGN BY Labinastudio.