project job: wie schreef het boek 'Iep'?

bibliotheek boeken
Afbeeldingen via Unsplash

De iep of olm behoort tot de loofbomen. De bladeren zijn veernervig en hebben een gezaagde of dubbelgezaagde bladrand (niet te verwarren met het hagenbeukblad, dat een gelijke bladvoet heeft). Iepen groeien bij voorkeur op tamelijk voedselrijke, vochthoudende en kalkrijke grond. Een andere ‘iep’ vormde het onderwerp bij selecties voor bibliotheekmedewerker in oktober 2016.

bibliotheek I

In een fuifzaal op rust schuifelden wel 120 mensen aan kleine tafeltjes op krakende klapstoelen, pen en identiteitskaart in de hand. Het idee effectief geselecteerd te zijn, bleek een magere illusie. Dit tafereel zette me met beide voeten op de grond. We kregen een hele reeks namen, titels en evenementen om aan te vullen. Met een mond vol tanden turen naar lege bladzijden*. Een gevoel van zowel triestheid als koppigheid overviel me. Jammer dat slagen afhing van lijstjes blokken.

*Ter bescherming van mijn welzijn: we spreken af dat u ook gelooft dat minstens 30 andere kandidaten even/meer verstomd waren.

bibliotheek II

Voor mijn tweede examen hoefde ik niet langer in het duister te tasten, hallo herkansing! Ook hier dro(o)mden ruim 100 mensen. Bibliotheekmedewerker moet de wens van velen zijn. Onder andere volgende situatie werd voorgelegd:u bent een onthaalmedewerker en een moeder en haar 8-jarige dochter komen informatie vragen. Het meisje kampt met dyslexie. Hoe pak je dit aan en hoeveel tijd rek je hiervoor uit? Antwoord: ‘ik houd niet van tijdsgebonden hulp-/dienstverlening’.

In oktober 2016 solliciteerde ik voor twee bibliotheken… en werd niet aangenomen. Ik bevond me tussen dromen en spatten. Niet alleen brokkelde het ideaalbeeld van de functie af, het deed me ook twijfelen aan mijn liefde voor boeken.

droombibliotheek

het verstand komt met de jaren

- Zet uw koppigheid opzij en leer vanbuiten, een aantal dingen moeten nu eenmaal geweten (en/of zijn makkelijke puntenpakkers)
- Pas nu dringt het door: ongewild had ik mijn boeken jarenlang de rug toegekeerd, waardoor affiniteit verloren ging. Kostbare tijd werd ingeruild voor werkoveruren. Stof nestelde zich en gijzelde boekenkasten. Voor nieuwe literatuur was helemaal geen plaats.

... én niet vergeten: positief blijven! 

Spoiler: hierna volgen enkele clichés.
Neen, op uw bek gaan is niet prettig, maar het schudt wakker. Bovendien vormt het een cruciaal struikelblok voor de met goud geplaveide weg naar succes. Plots kon ik weer urenlang verdrinken in boeken. En nu, vijf maanden later, werd ik met open armen ontvangen in de bibliotheek van Geel. Een nieuw verhaal voor 'project job' is in de maak. Zo eentje met een happily ever after.

(En clichés bevatten altijd de waarheid).

Reacties

Back To Top